זה לא סוד שמשבר האקלים כבר כאן – עליית טמפרטורות, אירועי מזג אוויר קיצוניים, עליית פני הים ושיבושים במערכות אקולוגיות, כל אלו מאיימים על חיינו כפי שהכרנו אותם עד כה.
בפודקאסט נארח אקדמאים, אנשי תעשייה ויזמים להציע את התובנות והמומחיות שלהם בנושא מכריע זה.
בר שגיא ועידן דדון יחפשו תשובות לשאלה, כיצד נוכל לעצב מחדש את הכלכלה כדי לעמוד באתגרים של המאה ה-21, תוך הצגת נקודות מבט חדשניות על הכלכלה המסורתית להשגת הגביע הקדוש – שורת הרווח הכפולה: רווח פיננסי לצד רווח סביבתי וחברתי. הצטרפו אלינו למסע מאיר עיניים, מעורר מחשבה ופעולה.
לקראת וועידת האקלים COP27 שמתקיימת בימים אלו בשארם א שייח, ישבנו לשיחה עם דיקן בית הספר לקיימות באוניברסיטת רייכמן, פרופ' יואב יאיר. בשיחה, שהתקיימה במסגרת כנס מקדים לוועידה שהתקיים באוניברסיטה, דיברנו על חשיבות הכנס, האתגרים הגיאופוליטיים המשפיעים על קידום הפתרונות למשבר האקלים ועל אופטימיות (אם בכלל) בנוגע לשינויי האקלים.
בפרק אירחנו את איתמר ויצמן – שותף וראש השקעות אקלים בקרן Firstime ויו"ר ומייסד בית רדיקל, לשיחה מעמיקה על הדרך שבה ניתן לשלב טכנולוגיה, השקעות וקהילה כדי להתמודד עם משבר האקלים וליצור שינוי מערכתי.
דיברנו על איך המודל הקלאסי של קרנות הון-סיכון יכול לעמוד בפני אתגרים בעולם משתנה, מדוע השקעות אקלים הן לא רק הכרח מוסרי – אלא גם אסטרטגיה כלכלית חכמה, ועל איך יוצרים קהילה ותרבות של שינוי.
השיחה נוגעת בשאלות המהותיות של זמננו – האם אפשר לצפות מקרנות הון-סיכון לשים ערכים לפני רווחים? איך ממשלות יכולות לשחק תפקיד קריטי בפיתוח טכנולוגיות אקלים? ומה המשמעות של אקטיביזם בעולם של היום
בפרק מיוחד במסגרת פסטיבל הפודקאסטים "הסכיתו", אירחנו את שף רז רהב מקבוצת OCD לשיחה מעוררת השראה על קיימות, חדשנות וסקרנות קולינרית. דיברנו על איך מסעדה יכולה להפוך להרבה יותר מחוויה קולינרית – למודל של עשייה עסקית וסביבתית שמעצבת תרבות חדשה של הסעדה ועבודה.
רז שיתף אותנו במקורות ההשראה שלו – מהכבוד העמוק לחומרי גלם, דרך שאיפה לצמצום פחת, ועד הרצון להוביל שינוי בענף המסעדנות. נחשפנו לדרכים שבהן מטבח אחראי ומודע הופך לכלי שמאפשר ניסוי וטעייה, ומייצר מוצרים חדשניים כמו ריבת שמן זית ומיסו מקומי, שמספרים סיפור של קיימות יצירתית.
שוחחנו על החיבור שבין גיוון עסקי לבין חוסן, ועל איך קבוצת OCD פועלת מתוך ראייה הוליסטית שמטשטשת את הגבולות בין מסעדה, מעבדה וסטארט-אפ.
זה לא עוד פרק – זו הצצה לעתיד שבו המטבח הופך למעבדה, והמסעדה הופכת לקהילה שלוקחת אחריות.
איך הופכים משבר עולמי להזדמנות כלכלית? בפרק הזה יצאנו למסע מרתק עם ד"ר איציק ברזין – מדען פורץ דרך, שהחל את דרכו בפרויקט של נאס"א, הגיע לרשימת 100 המשפיעים של מגזין Time, ומצא את ייעודו ביצירת פתרונות לעתיד התזונה האנושית.
מעבר להישגיו האקדמיים המרשימים, איציק הוא יזם מעשי שמחפש פתרונות "עם הידיים". הוא מוביל אותנו לעולם המיקרו-אצות, יצורים זעירים עם פוטנציאל אדיר להוביל שינוי גלובלי. בשיחה הוא חושף את הפילוסופיה שמנחה אותו – המבוססת על המושג היפני "מוטאונאי" (WASTE NOT) – ומסביר כיצד ניתן להפוך כל פסולת להזדמנות.
בפרק, איציק משתף אותנו במסע המרתק שהוביל אותו עד איסלנד, שם ייסד חברה חדשנית המשלבת בין שלושת מרכיבי שורת הרווח המשולשת – כלכלית, סביבתית ובריאותית.
ביחד נגלה איך ניתן לייצר מזון בריא ומקיים תוך שמירה על רווחיות, האם פתרונות חדשניים כמו מיקרו-אצות יכולים להחליף תעשיות מזהמות ואיך מיישמים את העקרונות של שורת רווח משולשת בעסקים גלובליים?
כל זאת ועוד מחכה לכם בפרק, לחצו פליי והאזינו🎧
האם כלכלה עם משימות לאומיות יכולה לחולל שינוי אמיתי? מה מקומה של הממשלה, ואיך כל זה משתלב עם מציאות כלכלית שמחפשת רווחים אך לא מוותרת על ערכים חברתיים וסביבתיים?
מתוך הקשר פוליטי-כלכלי טעון, שהביא לניצחון הסוחף של מפלגת הלייבור בבריטניה בבחירות 2024, נולדה גם שיחה על גישה חדשה לבניית כלכלה שמשרתת את החברה- "כלכלת משימה". הפעם, נדבר על הגישה שהובילה את הציבור הבריטי לחפש שינוי: כלכלה שממוקדת בפתרון בעיות גדולות כמו משבר האקלים, בדומה למשימות חלל נועזות שהונחו בעבר.
אירחנו את עמית בן צור, מנכ"ל פורום ארלוזורוב ומכון יסודות, שהסביר את התיאוריה מאחורי כלכלת המשימה ואת העקרונות המנחים שלה. אחריו הגיעה רונית אשל, מנהלת אסטרטגיה ופיתוח עסקי ברשות החדשנות, שהציגה את הזווית הפרקטית- איך מיישמים את העקרונות הללו כאן בישראל, בזירת החדשנות המקומית.
מציידים לקטים למפעלי הטקסטיל באנגליה, דרך המהפכה החקלאית שלא רק הביאה אוכל לשולחן. יצאנו לבדוק מה לעזאזל קרה כאן ב-150 שנים האחרונות, והוצאנו את התותחים הכבדים: שמחנו לארח את ד״ר אבנר גרוס וד״ר אלי קוק למפגש ענקים: בין מלחמות העולם, אמריקה וילדי הפרחים. היסטוריה, מאחורייך.
נדמה שהצורה בה הכלכלה מתנהלת היום הייתה כאן מראשית העולם, אבל למעשה, השוק החופשי הוא יחסית חדש. איך קרה שהשווקים השתלטו על חיינו? מאיפה הגיח הקפיטליזם? האם הצמיחה קדושה? ומה הקשר של מר הנרי פורד? בפרק פישטנו רעיונות מורכבים לשפה שמבינים והבהרנו מונחים שאף פעם לא מלמדים בבית ספר: ריבית, אינפלציה, תוצר וצמיחה.
אופס! שינינו את הטבע. בפרק הקצר הבא נהפוך אתכם למומחי אקלים ונבין ביחד כיצד התפתח המשבר הגדול ביותר של האנושות, ומה החלק שלנו בו. הגדרנו מונחים חשובים שתשמעו עליהם רבות בהמשך, הסברנו תופעות טבע והכנו את הקרקע לפרקים הבאים.
כחלק מכנס AI FOR SUSTAINABILITY שנערך באוניברסיטת רייכמן, דיברנו עם ד״ר אייל אפרגן – מייסד שותף ומנכ"ל Imagindairy, וסער ספרא – מייסד ומנכ"ל Beewise. נפגשנו עם יזמים מהתעשייה כדי להבין כיצד משתמשים בבינה המלאכותית כדי לפתור אתגרים טכנולוגיים, ושאלנו אותם האם הטכנולוגיה תציל אותנו ואיך הם מתמודדים עם הסכנות שבינה מלאכותית מביאה איתה?
מוזמנים.ות לעקוב אחרינו בלינקדאין ובאינסטגרם לעדכונים נוספים 🌍
במסגרת כנס הים התיכון שנערך באוניברסיטת רייכמן שוחחנו עם נדב דסברג, מנהל שיתופי הפעולה ומרכז הפרוייקטים בעמותת צלול. דיברנו על מה זה בכלל נגר עילי, מדוע בכל חורף החופים נסגרים עקב זיהום ומה הרשויות שלנו עושות בנושא?
בפרק שוחחנו עם דין בן דרור, סטודנט שנה ג' לקיימות וממשל ומתמחה בחברתYB AgTech Ecosystem העוסקת בהשקעות בתחום האג-טק. דיברנו על מה זה בכלל אג-טק, על הפיתוחים החדשניים ביותר בנושא, על החלק של ישראל כאומת הסטרטאפ בתחום ודנו באתגרים הרבים בנושא ובחיבור הטבעי כמעט לערכי הקיימות.
מוזמנים לעקוב אחרינו ברשתות החברתיות, לשאול שאלות ולהישאר מעודכנים. "מדברות ירוק" בלינקדאין, באינסטגרם ובפייסבוק, ובעמוד של קהילת "חלאס פלסטיק".
האזנה מהנה!
האם תהיתם פעם מה קורה לשאריות המזון שלכם אחרי שהמלצר במסעדה מפנה את הצלחת? או שיצא לכם לחשוב על כמויות המזון האדירות שנזרקות "מאחורי הקלעים" של עולם המסעדנות?
אז הפרק הזה בדיוק בשבילכם!
הפעם ראיינו את שלום שמחה, שף מחקר ופיתוח במסעדת OCD, שפועלת על בסיס Zero Waste. בראיון איתו דיברנו על הדרכים בהן המסעדה נוקטת כדי לצמצם כמויות פסולת ולהציל מזון ועל ההשפעות הרבות שיש לכך.
עוד פרק ספיישל מיום כדור הארץ! והפעם ראיון עם מעיין קסל, מחברת ,Goodish המייצרת כלים חד פעמיים מתכלים ואכילים (ואפילו טעימים!) משיירי מזון. אז איך זה עובד? באיזה טעמים נוכל לרכוש את הכלים? ממה הם עשויים? ומתי נוכל להתחיל לאכול את הצלחות שלנו?
מוזמנים להאזין ולגלות 😊
עוד פרק ספיישל מיום כדור הארץ! והפעם ראיון מיוחד עם נציגי חברת Clariter , המפיקה מוצרים כמו חומרי ניקוי, שמנים ואפילו מוצרי היגיינה מפסולת פלסטיק. בפרק שוחחנו עם מנכ"ל החברה רן שרוןועדי סלע, מנהלת פיתוח עסקי וקיימות בחברה. יחד איתם התעמקנו באתגרי הטיפול בפסולת בכלל, ואיך החברה שלהם מנסה לתת להם מענה בפרט, דיברנו על הטכנולוגיה המיוחדת שבה הם משתמשים להפקת המוצרים שלהם ועל האתגרים איתם החברה מתמודדת. האמת שהיה מרתק!
פרק ספיישל מתוך כנס לכבוד יום כדור הארץ באוניברסיטת רייכמן! בפרק שוחחנו עם לי לוטן, בעלת בוטיק וינטג׳ "לילוט" לבגדי יד שנייה. דיברנו על הסיבות שהביאו את לי לפתוח את הבוטיק, על הלקוחות שהיא פוגשת ומה מביא אותם לבוטיק שלה, על אופנת היד השנייה בארץ ועל האתגרים המשמעותיים של התפתחות הענף בארץ ובעולם.
בפרק שהקלטנו במסגרת הכנס "האם הגיע הזמן לאנרגיה גרעינית?" שהתקיים באוניברסיטת רייכמן בשיתוף עם קהילת החדשנות באנרגיה "EnergyCom.IL" שוחחנו עם פרופ' יעל פרק כהן מינץ, סגנית הדיקן בבית הספר לקיימות באוניברסיטת רייכמן. בראיון דיברנו על הצורך בתכנון ארוך טווח של משק החשמל לאור הגידול הדמוגרפי המהיר של מדינת ישראל בשילוב עם העלייה ברמת החיים.
בפרק שהקלטנו במסגרת הכנס "האם הגיע הזמן לאנרגיה גרעינית?" שהתקיים באוניברסיטת רייכמן בשיתוף עם קהילת החדשנות באנרגיה "EnergyCom.IL" שוחחנו עם עמוס לסקר, מנכ"ל חברת החשמל לשעבר ומנהל ומנהלת קהילת "EnergyCom.IL". בראיון דיברנו על הצורך בחדשנות באנרגיה, על הסיבות שצריכות לעודד את משק החשמל בישראל לתמוך במעבר לאנרגיה גרעינית ועל הדור החדש של הכורים, שבעתיד הלא מאוד רחוק נוכל למצוא אותם במרכזי המטרופולינים.
בפרק שהקלטנו במסגרת הכנס "האם הגיע הזמן לאנרגיה גרעינית?" שהתקיים באוניברסיטת רייכמן בשיתוף עם קהילת החדשנות באנרגיה "EnergyCom.IL" שוחחנו עם יעל כהן פארן, חברת כנסת לשעבר ומייסדת ומנהלת המדיניות של הפורום הישראלי לאנרגיה. בראיון דיברנו על הטיעונים נגד האנרגיה המעבר של ישראל לאנרגיה גרעינית ומדוע צריך לתמרץ דווקא את האנרגיות המתחדשות למרות כל הבעייתיות שלהן.