הג'אז הישראלי ומוזיקאי הג'אז שלנו מובילים את הג'אז העולמי אבל אצלנו בבית, הם מוכרים הרבה פחות.
"ג'אז ישראלי" בהגשת יותם זיו, היא התכנית היחידה בארץ ובעולם שעושה כבוד לג'אז הישראלי. כל שבוע יתארחו מוזיקאי ג'אז מהמנוסה ועד לאלה שבתחילת דרכם שישמיעו לנו מיצירותיהם, נשוחח עם המורות והמורים של מגמות הג'אז ברחבי הארץ, ובין לבין נשמע גם ג'אז ישראלי משובח.
ניבה עמלי מעוז עבדה ביחד עם דובי לנץ זצ"ל בניהול האומנותי של פסטיבל החורף באילת 15 שנים. בשנתיים האחרונות היא עושה את זה לבד, והפכה להיות האשה הבכירה ביותר בתעשיית הג'ז שלנו. מעבר למשק כנפי ההיסטוריה, הליין-אפ שהיא מוציאה (גם השנה) תחת ידיה מרשים, מגוון ומענג. פסטיבל החורף
יתקיים בין ה 20-22.2 באילת כמובן.
לכבוד מאורע הקדשנו את התוכנית לפסטיבל ושמענו מוזיקה של חלק מהמוזיקאים שישתתפו בפסטיבל: עומר אביטל
אורח התוכנית השבוע, אילן סאלם מעמודי התווך של הג'ז הישראלי שהוציא ממש השבוע את אלבומו החדש Songs of the Willows
בהשראת הספר "הרוח בערבי הנחל". מגיל 11 הוא מנגן בחליל, מחלוצי הישראלים שלמדו מוזיקה בחו"ל. התחיל להופיע ברחבי העולם תוך כדי הלימודים שלו בברקלי קולג' בבוסטון. נמנה על צוות ההקמה של בית הספר רימון והקים בשנת 1991 את מגמת הג'ז בבית הספר לאומנויות בתל אביב. משנת 2006 ולמשך כמעט עשור לימוד באקדמיה בירושלים ועמד בראש המחלקה ללימודי ג'ז. הוא גידל חינך ועיצב דורות של מוזיקאי ג'ז תוך הלחנה ונגינה עם המוזיקאים הבולטים בישראל לא רק בג'ז. ב – 2011, זכה בפרס ראש הממשלה למלחינים. יש לו גם אולפן הקלטות ובשנים האחרונות מרבה להופיע עם בנו המלחין והחצוצרן הנהדר, הלל. שוחחנו איתו על המוזיקה שלנו ועל האלבום החדש.
כמעט חודש לתוך המלחמה מול איראן ותחת מגבלות פיקוד העורף, הופעות ג'ז קטנות ואינטימיות צצות בכל רחבי הארץ. הופעות שמאפשרות לכולנו לחזור לשפיות. הקדשנו את התוכנית למחזירי השפיות. מנהלי המועדונים, גברים ונשים אמיצות ואמיצים, שתחת מגבלות פיקוד העורף מאפשרים לקהל להתאוורר קצת, לראות ולשמוע מוזיקה חיה. שמענו יצירות ג'ז שהם בחרות ושמענו מהם על האתגרים ועל הסיפוק.
ביום ה – 21 למהדורת החורף של המלחמה מול איראן מתחילה אט אט החזרה לשפיות. שוחחנו עם כמה מאלו שמחזיקים את התרבות והמוזיקה עבור כולנו כאן בארץ. פתחנו את התוכנית אורי צורף, אחד הזוכים בתחרות הפסנתר על שם עמית גולן (זצ"ל). יוזמה חדשה של קובי סלומון וקונסרבטוריון שטריקר בתל אביב https://www.instagram.com/p/DV-6bPwDtyr/
בהמשך שוחחנו עם הפסנתרנית והמלחינה דינה קיטרוסקי שהופיעה אתמול עם הטריו שלה ב "עין התאנה" https://www.instagram.com/ein_teina/
ברמת הגולן
שוחחנו גם עם מרקו, אחד הבעלים של מועדון הג'ז החדש והייחודי אממה https://www.instagram.com/amama_jazzroom/
שמשבוע שעבר פותח את המקום להופעות חינם (הופעות כובע). וגם עם הפסנתרנית והמלחינה דריה מוסינזון שהופיעה במועדון היום.
סיימנו את התוכנית עם הקלטה מתוך ההופעה https://www.youtube.com/watch?v=yvpjRppyiT8
הראשונה בליין ההופעות החדש של מועדון שבלול ג'ז https://shablul.smarticket.co.il/
– "הופעות ליד המקלט". ההופעה הראשונה בסדרה התקיימה בשבוע שעבר עם מחווה לאוסקר פיטרסון
בין צפירה לאזעקה, בין מקלט לממ"ד, זה הזמן לגלות אמפתיה ולנסות לראות את נקודת המבט של אלו שחושבים אחרת מאיתנו. אנחנו לא מתכוונים לקירוב לבבות בין ימין לשמאל וגם לא בין מזרח ומערב, אנחנו מתכוונים לדבר האמיתי: זה זמן לקרב בין אלו שעבורם המילה ג'אז מפחידה יותר מהטיל המתפזר מאיראן – לבין אלו שמשוכנעים שג'אז הוא הסגנון המוזיקלי האולטימטיבי. כדי לעמוד במשימה שמענו 10 קטעים מתוך אלבומים שונים ומגוונים שקלים להאזנה ויסייעו לכל מי שרוצה, להתקרב לז'אנר. כתבה עם רשימת האלבומים והקטעים התפרסמה גם במדור התרבות באתר מעריב https://www.maariv.co.il/culture/music/article-1295545
ג'ז ותחפושות תמיד הלכו יד ביד. בשפת הג'ז קוראים לשירים האלו סטנדרטים אבל למעשה אלו שירים מחופשים. לפעמים קל לזהות את המקור, לפעמים קשה ולעיתים כמעט בלתי אפשרי. הקדשנו את התוכנית לשירים בתחפושות שאת רובם "הלבישו" מוזיקאיות ומוזיקאי ג'ז ישראלים. רוצים לבדוק את עצמכם? שימו לב, תחפושות יכולות להיות גם ליצירות קלאסיות תכנסו ותקשיבו…אחרי הקטע נסגיר את המקור.
"המחפשים" (מעבדים/מבצעים):
ענת כהן ומרסלו גונסלווס
החצוצרן אבישי כהן ו"ביג וישס"
תזמורת המהפכה
הבסיסט אבישי כהן עם הפסנתרן ניתאי הרשקוביץ
גיא מינטוס
הילה קוליק
פאט מתיני וצ'ארלי היידן
אוריאל הרמן
ענת פורט
קווינטה אנסמבל
פסטיבל 100 שנים להולדתו של ג'ון קולטריין 11-12.3.26: בהפקה של ברק ויס עם קהילת הג'ז הישראלית וניהול אומנותי של שי זלמן, שוחחנו עם שי זלמן על הבחירות האומנותיות ועל סצינת הג'ז הישראלית.
סדרת הופעות ג'ז בבית הבאר כפר סבא: השבוע החלה סדרת המופעים במוזיאון כפר סבא, עם הדואט יאיר לוינסון והילה הוטמכר. בתחילת מרץ יתקיים דואט נוסף הדר יושע ויהונתן כהן בני זוג ושותפים ליצירה. שוחחנו איתם על עבודתם המשותפת.
מופע להקה חדש לפסנתרנית והמלחינה דריה מוסינזון: ב 9.3 במועדון הג'ז אממה, יתקיים מופע להקה חדש של הפסנתרנית והמלחינה דריה מוסינזון עם הלל אמסלם בכלי הקשה ויוהנה ריטמולר בכינור. שוחחנו איתה לקראת ההופעה על המוזיקה שלה על לימודי השפה המרוקאית ועל הניסיונות הראשונים שלה לשיר במרוקאית. השקנו פינה חדשה בתוכנית – "ג'ז באהבה": השבוע, הסיפתח, עם עדי קורן שהקדישה לחברתה הילה תומר ביצוע ווקאלי מיוחד ל Take Five
של הזמרת המופלאה Carmen McRae מתוך אחת ההופעות החיות האחרונות בחייה ב – 1982 בפסטיבל מונטרו בשוויץ.
לקראת ה"וולנטיינס" שיצויין מחר בארץ ובעולם הקדשנו את התוכנית לאירוע. עם קטעים רלוונטיים של מוזיקאי ג'ז ישראלים (וגם לא ישראלים). בגלל שאין כמו מוזיקה לטינית כדי לציין אהבה ותשוקה, פתחנו את התוכנית בשיחה עם זיו בן שעומד מאחורי המהדורה הרביעית של פסטיבל המוזיקה הלטינית. הפסטיבל יתקיים בין התאריכים 19-21.2.26, במוזיאון תל אביב לאומנויות.
לקראת הוולטיינס שמענו מנגינות אהבה של: רון מגריל לבנו נרי
בחרנו בשבילכם כמה חידושים אקטואליים בסצינת הג'ז והמוזיקה הישראלית:
פתחנו עם שני סינגלים מתוך Scarlet thread , אלבום הבכורה העמוק והמרשים
של המלחינה והזמרת שיר שני
בהמשך שוחחנו עם הבסיסט של הטריו הישראלי המשובח "אטמפו", אלון שטרן, תושב פרדס חנה שהקים ביחד עם אשתו עדי ליין הופעות ג'ז המקומי. לציון 3 שנים להיווסדו הם חוגגים בשתי הופעות: רביעיית הדר נויברג ב – 8.2 וב -22.2 טריו עומרי מור.
סיימנו עם יצירה אלמותית של ג'ון קולטריין – My Favorite Things
לקראת פסטיבל "קולטריין" לציון 100 שנים להולדתו ולהולדתה של אגדת ג׳אז. בפסטיבל שיתקיים במרכז המוזיקה העירוני תל אביב יפו בין ה 11-12.3.26 יערכו מופעי מחווה ליצירתו של ג׳ון קולטריין.
ו"עושה כבוד" לעד היהודי היחיד במשפט המשורר אברהם סוצקבר עם קטעי מוזיקה ותיאטרון. שוחחנו עם הדס קלדרון נכדתו של סוצקובר ושמענו שני לחנים לשיריו בביצוע של נינט וליבי רן
שוחחנו גם עם המלחינה והפסנתרנית שרון מנסור שמופיעה ברחביה אירופה עם אלבומה החדש ולאחרונה נבחרה לייצג את ישראל באירוע הג'ז החשוב באירופה – jazzahead שיתקיים באפריל בגרמניה.
במאי 25, נסגר הבית של סצינת הג'ז הישראלית, "בית העמודים". בימים אלו, הוא חוזר במסגרת שיתוף פעולה עם עיריית תל אביב במקום חדש שמזכיר את הבית הקודם – "בית ליבלינג"
ברחוב אידלסון במרכז ה"עיר הלבנה" בתל אביב. שוחחנו עם ערן קול הבעלים ועם המלחין והבסיסט ברק מורי שיוביל את ההרכב שייפתח בבית ליבלינג את סדרת החורף של "בית העמודים".
בהמשך שוחחנו עם יונתן וולצ'וק שמוביל את עמותת פאנוניקה, על תוכנית המלגות החדשה על שם ארז בר נוי זצ"ל (זכר צדיק לברכה). שיאה של תוכנית המלגות יהיה במסגרת הופעות במועדון הג'ז התל אביבי "אממה"
לסיום שוחחנו עם הפסנתרן הצעיר דור בר-און שהשתתף בתוכנית המלגות של פאנוניקה לפני שנתיים.
סיימנו בבכורה עולמית לסינגל החדש של Spice'n'Space שמוביל המלחין והחלילן מתן קליין
קצת נתונים:
כמעט 7 שנים באוויר מפברואר 2019: 150 ראיונות עומק עם מוזיקאיות ומוזיקאים, 90 תוכניות בהן התארחו אומנים ושלוש תוכניות עם הופעות לייב באולפן. בנוסף, 320 אלבומים הושקו בתוכנית.
לרגל תוכנית ה – 300 נולד משאל הג'ז הישראלי הראשון. משאל ג'אז ארצי רחב היקף, בשיתוף קהילת הג'ז הישראלית, שחיבר בין אלפי חובבי ג'אז ומאות תלמידים וסטודנטים לג'אז מכל רחבי הארץ.
יותר ממאה השתתפו במשאל מתוך המוסדות הבאים:
קונסרבטוריון שטריקר בתל אביב, בית הספר רימון ברמת השרון, האקדמיה למוזיקה בירושלים, Israeli Jazz Workshop, תיכון תלמה ילין בגבעתיים, תיכון עירוני א' בתל אביב, תיכון עירוני א' במודיעין, פנימיית ביכורים בעין גדי, בית הספר למוזיקה במצפה רמון וקונסרבטוריון הרצליה.
הקטגוריות והזוכים:
אמן או אמנית הג'אז של השנה נבחרה קטיה טובול למקום הראשון, אלי דג'יברי למקום השני ואבישי כהן (חצוצרה) ועומרי מור למקום השלישי.
בקטגוריית ההופעה הישראלית של השנה נבחרו שתי הופעות: הביג בנד של אלי דג'יברי וההופעה של אבישי כהן (חצוצרה) בפסטיבל ג'אז אילת.
בקטגוריית ההופעה הבינלאומית של השנה נבחרה למקום הראשון הופעתה של אמנואלה צ'יזי, ביוזמת קהילת הג'אז הישראלית. ובקטגוריית Hall of Fame – ("היכל התהילה"), שהוקדשה למוזיקאי ג'אז מהעבר שמלאו להם השנה 100 שנים, זכה אוסקר פיטרסון ומבין המוזיקאים הבולטים שנפטרו השנה, זכה ג'ק דז'ונט.
בתוכנית הצגנו את הזוכים וגם השמענו קטעים מתוך אלבומו החדש של הפסנתרן והמלחין יותם ישי https://www.yotamishay.com/ שהושק אתמול.
פתחנו את התוכנית באווירת סיכום 2025, בשיחה עם המוזיקאי ארנון ("סאן טיילור) נאור, יו"ר איגוד המוזיקאים "צלילים",
על זכויות יוצרים של מוזיקאים בעידן הסטרימינג. עוד לפני, שמענו את "הדרך היא בית" מתוך אלבומו הראשון בעברית שעתיד לצאת בקרוב.
המשכנו עם יערה בארי, מוזיקאית ייחודית ומוכשרת שעשתה דרך מוזיקאלית ארוכה מפסנתר קלאסי וצ'לו עד שהקמנצ'ה שלה נחת לה על הברך. שוחחנו איתה לקראת מופע להקה שלה ב – 8.1 ב"בית מזרח מערב" ביפו
ושמענו שני קטעים שהיא והלהקה שלה ינגנו בהופעה. יערה שיתפה פעולה בעבר, בין היתר, עם זהבה בן, שי צברי ויובל דיין ומביאה אל קדמת הבמה מוזיקה מקורית עם מטבלים טורקיים בסאונד שמחבר עתיק וחדש, תרבויות צבעוניות וקצוות רחוקים.
לכבוד חג המולד "עשינו כבוד" לאחד מאלבומי הג'ז הנמכרים בעולם – "חג המולד של צ'ארלי בראון" עם הטריו של הפסנתרן וינס גוארלדי (בס פרד מרשל, תופים ג'רי גרנלי). האלבום יצא בתחילת דצמבר 1965
ונחשב עד היום לאחד מאלבומי הג'ז הנמכרים בהיסטוריה. שני רק ל-Kind of Blue של מיילס דייוויס. האלבום מדורג באופן קבוע בין אלבומי החגים הנמכרים ביותר באמריקה בכל דצמבר.
לסיום, לקראת חגיגות ה – 300 של ג'ז ישראלי שמענו יצירות של כמה מהמוזיקאים שהושמעו ורואיינו הכי הרבה פעמים: ענת פורט, שי מאסטרו וגיא מינטוס.
השבוע ניסינו לבדוק מה ההבדלים, אם בכלל בין ג'ז למוזיקה קלאסית. צללנו לנושא בעקבות החיבור המרתק בין ג'ז לקלאסי של התזמורת הפילהרמונית הישראלית בניצוחו של להב שני לתזמורת הג'ז הישראלית. סדרת הקונצרטים תתקיים בתל אביב ובחיפה ב – 1.1.26 עד ה 4.1.26 בתל אביב ובחיפה
בבסיס המופעים המשותפים דיאלוג בין שתי התזמורות סביב "מפצח האגוזים" של צ'ייקובסקי שזכה בשנת 1960 לעיבוד (הופעות ואלבום) של דיוק אלינגטון ובילי סטרייהורן. בנוסף תנוגן מוזיקה מקורית של תזמורת הג'ז הישראלית וקטעים משותפים נוספים. כדי לתת דוגמא לדומה ולשונה בין הסגנונות, להב שני, המנצח יניח לרגע את מקלות הניצוח כדי לנגן בפסנתר (בין היתר) עם אחיו הסקסופוניסט (ג'ז פיוז'ן) המוכשר, רום שני.
שוחחנו עם חצוצרן התזמורת הפילהרמונית יובל שפירא ועם יאיר סלוצקי מתזמורת הג'ז הישראלית.
בהמשך, שוחחנו גם עם המלחין/מעבד/סקסופוניסט יובל כהן על שני העולמות, ג'ז וקלאסי שהוא חי ויוצר בשניהם, אבל גם על פרויקט/יוזמה המוזיקאלית המקסימה שלו לקירוב לבבות ואיחוי השסעים בחברה הישראלית – "סוכת שלום"
המלחין והסקסופוניסט הנפלא עמית פרידמן התארח בתוכנית לקראת פסטיבל הג'אז הראשון ברעננה. עמית הוא המנהל האומנותי של הפסטיבל ולמרות המצב הצליח להביא לישראל חבורת מוזיקאים בינלאומית מרשימה במיוחד.
הפסטיבל יתקיים בסוף השבוע הבא https://www.raananajazzfestival.com/
ברעננה, כמובן בין התאריכים 18-20.12.
שוחחנו עם עמית על בחירת המוזיקאיות והמוזיקאים ושמענו טעימות מיצירותיהם.
לאחר מכן שוחחנו עם המתופף הצעיר והמוכשר יובל דיסקין ממודיעין חלק מהטריו הג'ז המקומי הנהדר – "קליפה", יחד עם שני מילוא (פסנתר) ומאי אלפרט (בס) הם מכניסים את מודיעין לסצינת הג'ז הישראלית. הטריו יופיע במועדון האזור בתל אביב ב – 27.12
בהמשך, שבוע לאחר שהושק אלבום הטריו גיטרות של עמרי בר גיורא, עומרי פורת ויונתן אלורו לוי, שוחחנו עם עמרי בר גיורא ושמענו קטעים מהאלבום המשובח. – "ח"י מיתרים"
פתחנו את התוכנית עם החצוצרן והמלחין ספי ציזלינג שביחד עם יונתן כהן (נגן בס, מלחין, מעבד) מנהל אומנותית את פסטיבל ג'ז תל אביב
הפסטיבל, במתכונתו המחודשת מתקיים במתחם ה"תדר" בתל אביב כבר שנה שלישית החל אתמול וימשך לאורך סוף השבוע עד מחר. מדובר בפסטיבל מגוון בסגנונות והשפעות כאשר כל המופעים בו בחינם.
שוחחנו ושמענו מוזיקה שיצרה נגנית הצ'לו והמלחינה ליאת סבא. ליאת הקימה את אנסמבל הגליל
שנמצא בתקופה האחרונה בסיבוב הופעות. בשבוע הבא יופיעו בירושלים ובכפר בלום. המוזיקה של ההרכב מושפעת מהמוזיקה הקלאסית המערבית כמו גם מהמוזיקה הקלאסית המזרחית.
ניצן בירנבאום
הוא מוזיקאי צעיר ומוכשר (מתופף, זמר, מלחין ומעבד) שהתארח בתוכנית עם שני קטעים ששחרר לאחרונה: עיבוד ג'ז לתפילה של יום הכיפורים ושיר פופ קליל שיצא ממש היום.
חתמנו את התוכנית בשיחה עם המפיקה והמנהלת האומנותית של פסטיבל בלוז שדרות, ימית הגר. הפסטיבל יתקיים בשבוע הבא (1-3.12) בסינימטק שדרות עם סרטים והופעות מקור בתוך הסינימטק ומחוץ לו, בבתי הקפה באזור.