נדבר על התפתחויות מעניינות מכיוון מערב אפריקה, ננסה להבין בעזרת המומחה לאירווזיון מור לוי מה יקרה השנה עם ישראל בתחרות, נארח את אסי גרברז ממכון IBI לענייני ברזיל על השפל ביחסי ישראל- ברזיל בעקבות דבריו של הנשיא לולה ונתהה למה הגרמנים אישרו סוף סוף לגליזציה?
לאור הבחירה בסעודיה כמארחת מונדיאל 2034, אירחנו את רועי קייס- ראש תחום העולם הערבי בכאן 11, לשיחה על סעודיה, חזון 2030 של יורש העצר מוחמד בין, ועל מה הסעודים ינסו להשיג מאירוח אירוע הספורט הגדול בעולם?
משם קפצנו לקנדה, בה ראש הממשלה ג'סטין טרודו מתמודד עם איומים מדונלד טראמפ, אזרחי קנדה וחברים במפלגתו, ומתחיל להבין שסוך כהונות מעולם לא היה קרוב יותר.
מקנדה עברנו את הגבול לארה"ב וטיקטוק ואירחנו את תום דיבון- מרצה לתרבות דיגטלית באוניברסיטת רייכמן- על החובה שהטיל ממשל ביידן על טיקטוק: להימכר לחברה אמריקאית, או להיחסם במדינה. תום נתן לנו קצת רקע היסטורי על היחסים הבעייתיים של ממשלות עם אמצעי תקשורת, והאם הגל של ממשלות אוסטרליה, אלבניה וארה"ב להגביל את טיקטוק הוא לא יותר מפאניקה פוליטית?
משטר אסד נפל, הקצב מדמשק ברח לרוסיה, ואנחנו ניסינו להבין מה צופן העתיד ומהם המשמעויות של המהפכה ההיסטורית בסוריה בעזרת ד"ר ירון פרידמן- מרצה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם באוניברסיטת חיפה, מחבר הספר 'העלוים – דת, הסטוריה וזהות'.
משם עברנו לשערוריית הבחירות לנשיאות ברומניה, במהלכה מועמד עם 5% תמיכה בסקרים סיים במקום הראשון. מעניין איך דבר כזה יכול לקרות…
ולבסוף, דיברנו על ההשפעה הפוליטית של לוויתנים באיסלנד. כן, יש להם כוח פוליטי.
השבוע, הסבירה לנו ד"ר ענת הוכברג מרום- מומחית בינלאומית לגיאופוליטיקה, משברים בינלאומיים וטרור עולמי, על ההתפתחויות האחרונות בסוריה, על איך הם יכולים להשפיע על יחסי טורקיה- רוסיה והמזה"ת באופן כללי.
משם עברנו למחאות ההמוניות בגיאורגיה נגד הממשלה, על רקע ההתרחקות מאירופה וההתקרבות לרוסיה, שהיא בעצמה הגיעה אחרי ניצחון של מפלגת "החלום הגיאורגי" בבחירות שהיו, לא לגמרי חופשיות…
מגיאורגיה עברנו לפריז ושוחחנו עם ד"ר עמנואל נבון- מומחה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת תל אביב, על ההאשמות נגד מארין לה פן, קריסת הממשלה הצרפתית הצפויה, ואפילו על הנציבות האירופית החדשה שנכנסה לתפקיד בתחילת השבוע.
בעקבות הצווים מבית הדין בהאג נגד נתניהו וגלנט, ד"ר תמר מגידו מהמחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית הסבירה לנו על משמעות הצווים, האם יהיה אפשר להטיל צווים נוספים על בכירים בצה"ל, וניסינו להבין מה יקרה לנתניהו או לגנט במידה וינחתו באחת המדינות המכירות בסמכותו של ה- ICC.
משם דיברנו על מחאת ההאקה בפרלמנט הניו זילנדי- כיצד הפכה המסורת הזאת לכלי פוליטי בידי המאורים, ומה צופן העתיד ביחסי בני הקהילה למתיישבים האירופאים?
לקינוח הסביר לנו אסי גרברז'- פרשן פוליטי לענייני ברזיל וחבר במכון IBI על נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונארו, על החשדות והתיקים הפליליים נגדו וקצת על האופי המשוגע שהוא מתאפיין בו, בלשון המעטה.
השבוע אירחנו את פרופסור עודד פוצ'טר- מומחה לאקלים וסביבה מ-HIT לדון בנעשה בועידת האקלים של האו״ם בבאקו, והתעסקנו בשאלת אירוח ועידות אקלים ע״י מדינות מזהמות. ניסינו למצוא יתרון- וכנראה שגם מצאנו.
לאחר מכן דיברנו על רצונה של הממשלה האוסטרלית לאסור בחוק על שימוש ברשתות החברתיות לילדים מתחת לגיל 15
ודיברנו עם מתן עוז- סטודנט לתקשורת באוניברסיטת רייכמן ועורך חדשות בV1 על שורת המינויים ההזויים של דונלד טראמפ, ועל חזון 2025 שהחזיר אותו לבית הלבן
בתוכנית של היום דיברנו על התקיפות של אוהדי מכבי ת״א באמסטרדם ועל מה צריכות מדינות ומנהיגי אירופה להפיק מהאירועים.
משם עברנו לגרמניה כדי לדבר עם שליח ידיעות אחרונות לברלין זאב אברהמי על קואליציית הרמזור הגרמנית שנפלה, על מה צפוי בהמשך בפוליטיקה במדינה, והאם גרמניה באמת מאוחדת, 35 שנים אחרי נפילת חומת ברלין?
בנוסף דיברנו עם יאיר נבות- פרשן לענייני רוסיה ובעבר שליח ידיעות אחרונות למוסקבה, על התחושות בשני הצדדים במלחמת אוקראינה- רוסיה לחזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, על איפה המלחמה נמצאת כיום ולאן טראמפ אמור לנתב את המלחמה.
עונה שנייה לגלובליסט!
אירחנו את רותם אורג- מומחה לפוליטיקה ומדיניות חוץ אמריקאית ומנהל העמותה ״Librael״, שהסביר לנו על שיטת הבחירות האמריקאית, על מגרעותיה ומעלותיה, וגם על ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות. בהחלט God bless America.
משם עברנו לדבר על אלבניה ועל במדינת הדתית הקטנה שעומדת לקום בה עיר הבירה טיראנה, שתהיה המדינה הקטנה בעולם. כן, יותר קטנה מהוותיקן.
ולקינוח התארח היישר מלונדון עומרי לוין, ישראלי תושב הממלכה הבריטית וכותב בבלוג ״יס מיניסטר״ על פוליטיקה בריטית, לשיחה על התקציב שעבר בשבוע שעבר במדינה ועל המנהיגה החדשה של מפלגת השמרנים קמי בדנוק.
האזנה נעימה!
בתוכנית של היום הקפנו את האיחוד האירופי מכל כיוון-
ד״ר מרים רוסמן היסטוריונית ומומחית ליחסי ישראל- צרפת ואירופה מפורום דבורה, הסבירה לנו איך האיחוד נוצר, ומה המצב עם החזית הלאומית של מארין לה פן בצרפת.
משם שגריר ישראל לאיחוד האירופי ונאט״ו לשעבר רוני לשנו-יער הסביר לנו כמה הבחירות רלוונטיות לחיי האירופאים, עזר לנו לעשות סדר בארגון המסובך הזה וסיפר לנו קצת על מאחורי הקלעים של פקידי האיחוד האירופי.
בתוכנית של היום הסביר לנו קנת׳ מוקגצ׳ה- סטודנט מדרום אפריקה לתואר שני באוניברסיטת בר אילן, עיתונאי ופרשן פוליטי- על המצב החברתי בדרום אפריקה על רקע הבחירות לפרלמנט במדינה ועל השינוי הפוליטי הצפוי בעקבותן.
שוחחנו עם מיטל מרגוליס לין, מומחית לתרבות ולהיסטוריה של טאיוואן על האי המסקרן הזה, וממקור ראשון על איל נראים החיים בו, גם ברקע החשש מתקיפה סינית.
וסיימנו את תוכניתנו בסיפור על יחסים מוזרים ביותר בין המדינה הגדולה בעולם לאחת הקטנות בה.
אירחנו את ד״ר תמר עילם גינדין- מומחית לאיראן ממרכז עזרי באוניברסיטת חיפה ומחברת הספרים ״מגילת אסתר- מאחורי המסיכה״ ו-״מלכה״- לשיחה על התרסקות המסוק ומותו של ראיסי ופמיילתו, ועל האם זה יכול להשפיע על המצב הפוליטי באיראן.
משם דיברנו על המהומות בקלדוניה החדשה על רקע העברת חוק צרפתי שנוי במחלוקת, וסיימנו בריאיון עם עדי קנטור- חוקרת ימין קיצוני ואנטישמיות בINSS לשיחה מעמיקה על מפלגת הAFD, ועל כמה ואם בכלל היא מסוכנת לדמוקרטיה הגרמנית.
אירחנו את המומחה לאירוויזיון ובעל הבלוג ״מאלמו קולינג״- מור לוי, לסיכום חצי הגמר הראשון באירוויזיון והכנות לקראת חצי הגמר השני והגמר הגדול,
משם ערכנו התייעצויות עם הפוסק אליעד פרידמן- מנהל העמוד ״היהודים אוהדים״ בנוגע לסוגייה ההלכתית- למי מותר ולמי אסור ליהודים להצביע באירוויזיון?(רמז: אל תבנו על קרואטיה…)
וקינחנו בציון יום אירופה ויום הניצחון על גרמניה הנאצית, במשמעות ההיסטורית וגם הנוכחית בציון היום הזה.
ד״ר לורן דגן עמוס- חוקרת הודו וההינדו פסיפיק מאוניברסיטת בר אילן הסבירה לנו בצל הבחירות בהודו מי הוא נרנדרה מודי, ולאן הוא יוביל את הודו בקדנציה הצפויה הבאה?
מקם שוחחנו עם דין שמואל אלמס- כתב גיאופוליטיקה ואנרגיה בגלובס על המשמעות של ההסכם האחרון בין ארמניה ואז׳רבייגן בנו גע לנגורנו קרבאך,
וסיימנו בידיעה מאוד לא שגרתית על עיירה נורווגית קטנה אחת, שלא ממש אוהבת את כל הקונספט הזה שיש רק 24 בכל יום.
אירחנו את פרופ' אודי זומר מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת תל אביב, ועמית מחקר באוניברסיטת ניו יורק, לשיחה על תיק "מדינת ניו יורק נגד דונלד טראמפ" והשלכותיו על מערכת הבחירות,
משם ירדנו לדרום אמריקה כדי לדבר על הפריצה של ממשלת אקוודור לשגרירות מקסיקו
משם טסנו לבלאגן הפוליטי בגאורגיה סביב חוק "הסוכנים הזרים"
וקינחנו בסיגריה האחרונה של בריטניה.
בעקבות ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות בהונגריה, אירחנו את אנדרש וגוולגאי (andrás vágvölgyi)עיתונאי וקולנוען הונגרי, לשיחה על המחאות ועל הממשלה של ויקטור אורבן, משם עברנו לדבר על יום הבוחר הבלגי שייתקיים ב9.6, והתהליך שיכול לפרק את המדינה בעקבותיו ואירחנו את ד״ר ליאורה צרפתי- חוקרת תרבות קוריאנית וראשת החוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל אביב, לשיחה על ה״חורף הדמוגרפי״ איתו מתמודדת דרום קוריאה, ועל ההשלכות שלו על הכלכלה והתרבות במדינה, וגם על הבחירות לבית המחוקקים במדינה
.נשוחח היום עם ד״ר מיכל יערי- מומחית למדינות המפרץ הערביות, על זכויות נשים בסעודיה, על פי חזון 2030 של יורש העצר מוחמד בן סלמאן,
משם נעבור לדבר ההשפעה השלילית של כריית הביטקוין על איסלנד, ומה הם בחרו לעשות עם ענקיות הכרייה במדינה.
משם עברנו להסתכל על האותיות הקטנות בנוגע לחברות החדשה בין אמנת שנגן לבין רומניה ובולגריה,
וקינחנו בשעורייה שיווקית לאומית ספורטיבית אנגלית למדי.
בתוכניתנו היום נארח את דורון פסקין, פרשן לענייני המזרח התיכון וכלכלה, לשיחה על הפיגוע שקרה ברוסיה בסוף השבוע שעבר ועל הארגון שמאחוריו, נדבר על הטישך הליברלי של אירלנד שהתפטר בצעד לא מפתיע בכלל,
ונקנח בשיחה עם דיקן בית הספר לכלכלה במכללה למנהל- פרופ׳ אילן אלון, על הונג קונג ועל עתידה, ברקע ההשפעה ההולכת וגוברת של סין באזור.