כל מה שחשוב ומעניין בדמוקרטיה, בפוליטיקה, בממשל ובסדר היום הציבורי בישראל.
מהם האתגרים העומדים בפני הדמוקרטיה הישראלית וכיצד נתמודד איתם? מה חושב הציבור על הפוליטיקאים ומוסדות השלטון? ומה חדש במחקר על החברה והפוליטיקה בישראל?
ד"ר חיים וייצמן, מנהל התחום הפוליטי במכון, משוחח עם חוקרים מובילים בתחומי החברה והממשל ועם אנשי עשייה ציבורית בישראל
האם החרדים רואים עצמם מיעוט מקופח? מה הסיבה לנאמנות החרדים לנתניהו? על אלה וגם על לימודי הליבה ומעמד הנשים בחברה החרדית משוחח ד"ר חיים וייצמן עם דודי דרור, סוקר החברה החרדית ומנכ"ל אסקריא
פודקאסט המכון לחירות ואחריות באוניברסיטת רייכמן
ד"ר חיים וייצמן משוחח עם פרופ' דן בן דוד על השפעת החינוך והדמוגרפיה על מצבנו הכלכלי, על עתידנו ועל יכולתנו להתקיים כמדינה מפותחת, והכל בעיצומה של המלחמה
ד"ר חיים וייצמן משוחח עם פרופ' קן גולדסטין, אחד המומחים האמריקאים המובילים לקמפיינים פוליטיים ועיצוב דעת קהל, על התערערות מעמדה של ישראל בארצות הברית בכלל ובקרב הדמוקרטים והדור הצעיר בפרט. האם זהו מצב זמני או שאנחנו מאבדים את אמריקה?
השיחה באנגלית.
חודשיים וחצי מפרוץ המלחמה, יותר ויותר נחשפת השותפות והמעורבות של העדה הדרוזית בהגנה על המדינה, תוך שהיא משלמת מחיר דמים כבד ביותר. עם זאת, לעדה הדרוזית בעיות קשות שהמדינה לא השכילה עד כה להתמודד עמן ולהציע פתרונות שיתנו מענה ראוי לצרכים של בני העדה ובעיקר הצעירים שבהם.
ד"ר חיים וייצמן משוחח עם רפיק חלבי, ראש המועצה המקומית דלית אל-כרמל על הסתירה בין הנאמנות לבין תחושות הקיפוח הקשות, והאם על כל העוולות תכסה המלחמה?
מלחמות, על פי רוב, אינן טובות לדמוקרטיה. תחושת הפחד והאיום של המלחמה עלולה לגרום לשחיקה של זכויות ועקרונות דמוקרטיים. זהבה גלאון, נשיאת מכון זולת, ופרופ' אסיף אפרת יבחנו בשיחה עם ד"ר חיים וייצמן כיצד משפיעה המלחמה בעזה על המחויבות הדמוקרטית של הציבור בישראל, על הנכונות להגן על חופש הביטוי ועל הרצון לקדם שוויון בין יהודים וערבים.
ד"ר חיים וייצמן משוחח עם פרופ' אסא כשר על המשמעות של הקמת מדינה, בעיקר יהודית ודמוקרטית ועל האחריות ליהודי התפוצות. על המלחמה ומשמעויותיה לחברה הישראלית, על הקוד האתי של צה"ל, קדושת החיים ופדיון שבויים וחטופים וגם על חוק הלאום.
הממשלה: כיצד היא תפקדה ערב פרוץ המשבר וכיצד היא מתפקדת מאז ה- 7 באוקטובר? האם ניתן להשוות את תפקוד הממשלה היום לתפקוד הממשלה והשרים בזמן משבר הקורונה? מהן האינדיקציות לתפקוד הממשלה? האם באמת אחריות משותפת?
על כל אלה וגם על תפקיד החברה האזרחית ישוחח ד"ר חיים וייצמן עם ד"ר אילנה שפייזמן, המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן.
חופש הביטוי הוא זכות יסודית ומרכזית בדמוקרטיה, אך ברור כי בעת מלחמה ניתן להגביל זכות זו. היכן עובר הגבול בין הבעת דעה או מחאה לגיטימית לבין פגיעה בביטחון הלאומי? האם ראוי לאפשר קריאות לפיטורי ראש הממשלה, הפגנות הזדהות עם תושבי עזה או אפילו דברי שבח לחמאס?
בשיחה עם ד"ר חיים וייצמן, פרופ' אסיף אפרת ופרופ' אדם שנער בוחנים היכן הדין הקיים ופרקליטות המדינה מציבים את גבולות חופש הביטוי – ומה חושב הציבור הישראלי בשאלה זו.
ארבעים ימים לתחילת המלחמה, החברה הערבית במילכוד. מצד אחד הם חוששים שהיהודים רואים בהם גיס חמישי, מצד שני הם חוששים שמא הערבים רואים בהם משתפי פעולה. איך, אם בכלל, יוצאים מהמלכוד?
ד"ר חיים וייצמן משוחח עם מוחמד דראושה על מצבה של החברה הערבית בישראל. מה מותר לערבים בישראל לומר ומה אסור, והאם אותם הכללים שחלים על הערבים חלים גם על היהודים?
חודש למתקפת החמאס ב-7 באוקטובר, קריסת מערכות השלטון. מה כוחה של הרשת במלחמה הזו? מה חלקם של ארגוני המחאה? מה יקרה ביום שאחרי? על כל אלה ועל מעברים מאקדמיה למחאה וממחאה לחברה אזרחית, ישוחח ד"ר חיים וייצמן עם פרופ' קרין נהון חוקרת בעלת שם, ראשת חטיבת דאטה, ממשל ודמוקרטיה בבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה וממנהיגות המחאה.
מתקפת חמאס ב 7 באוקטובר: קריסת הקונספציה ומה גרם לה? היכן היו צה"ל והשב"כ? מהם הגורמים לתפקוד הלקוי של הממשלה? ועדת חקירה ביום שאחרי – ממה צריך להיזהר?על כל אלה ועל מדיניות בלתי מידתית בעתות משבר, ישוחח ד"ר חיים וייצמן עם פרופ' משה מאור, מומחה בעל שם עולמי במדיניות ומנהל ציבורי, ומי שייסד ופיתח את תחום החקר העוסק בתופעת המדיניות הבלתי מידתית ומושגים נלווים.