כלכלת ישראל היא מנוע הצמיחה של מדינת ישראל. על מנת להבין את מרכיביה השונים נשיא האוניברסיטה הפרופסור רפי מלניק יסקור את חוזקותיה וחולשותיה של הכלכלה הישראלית.
קרדיט תמונות: AudioVersity
כלכלת ישראל היא מנוע הצמיחה של מדינת ישראל. על מנת להבין את מרכיביה השונים נשיא האוניברסיטה הפרופסור רפי מלניק יסקור את חוזקותיה וחולשותיה של הכלכלה הישראלית.
קרדיט תמונות: AudioVersity
בעשורים האחרונים מתפתח הזרם המחקרי של "משפט ותרבות". זרם זה בוחן שאלות חברתיות- משפטיות כמו איך קשורה תרבות לרגולציה של שוק ההון, חדשות או זנות או כיצד קשורים הסדרים משפטיים משפיעים על ההבנה שלנו ביחס למגדר.
בפרק הזה של אקדמיקס אירחתי את ד"ר ענת רוזנברג חוקרת משפט ותרבות לדבר על הקורס שהיא מלמד בנושא ועל הספר שהיא כתבה ויצא לאור לאחרונה על ההיסטוריה של הפרסום בעידן צריכת ההמונים בבריטניה.
יחד קיימנו שיחה אקדמית בגובה העיינים על מה זה פרסום המונים, איך מפרידים בין פרסומת וחדשות, מהו מידע חיוני ואיך המשפט נכנס לעולם הזה. בנוסף, דיברנו על איך מוכרים לנו פנטזיות או חלומות (ואיך מפעילים רגולציה על זה), ובכלל, מה זה משפט ותרבות, מה הקשר ביניהם ואיך חוקרים את התחום הזה.
קרדיט תמונות: AudioVersity
בשנים האחרונות האופן בו אנחנו קונות וקונים עבר טלטלות רבות – קניות בתקופת סגרים, משברים כלכליים ובכלל שינוי באורח החיים שמשפיע גם על הרגלי הצריכה שלנו. אז מה המצב היום ולאן פנינו מועדות?
האזינו לחלק השלישי והאחרון בשיחה עם ד"ר דנה טבת, מרצה וחוקרת של תחום השיווק בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת רייכמן.
קרדיט תמונות: AudioVersity
למה אנחנו קונים דברים שאנחנו לא צריכים? כיצד נשים קונות אחרת מגברים? למה ההבדלים האלו קיימים? איזו מוזיקה תגרום לנו לרכוש יותר?
בחלק השני של השיחה עם ד"ר דנה טבת, מרצה וחוקרת בתחום השיווק בבית הספר למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן, דיברנו על חווית הלקוח, למה אנחנו לא קונים רק באופן רציונלי ומה עושים כדי לגרום לנו לקנות יותר.
קרדיט תמונות: AudioVersity
הרבה פעמים ישנה ביקורת על חוסר ההתאמה של האקדמיה לשוק העבודה המודרני אך ד"ר דנה טבת מסבירה שיש יכולות שמקבלים באקדמיה ושום קורס של מספר חודשים לא יוכל להחליף.
ד"ר דנה טבת היא מרצה בתוכנית ההתמחות בשיווק ומנהלת הוראה היברידית בבי"ס אריסון למנהל עסקים. טרם הצטרפותה לאוניברסיטת רייכמן היתה סמנכ"ל בחברת מחקר בינלאומית ומנהלת המחקר בשטראוס-עלית, ובמגה – הריבוע הכחול שם התמחתה במחקרי קונים. יחד דיברנו על המקום של האקדמיה בעולם העסקי, החשיבות שלה ולאן פנינו מועדות.
קרדיט תמונות: AudioVersity
כחלק ממגמה תודעתית הולכת וגוברת בשנים האחרונות שהכלכלה ההתנהגותית צריכה לקחת חלק חשוב יותר בחברה שלנו, לפני כשלוש שנים נפתחה באוניברסיטת רייכמן תוכנית תואר שני המתמקדת בתחום הכלכלה ההתנהגותית. בתכנית הזאת לומדים הסטודנטים על כוחות המניעים את הכלכלה או השפעות על השוק, שהרבה פעמים יכולים להישמע כאילו הם נוגדים את האינטואיציה האנושית.
בפרק הזה של אקדמיקס ראיינתי את ד"ר גיא הוכמן, ראש התכנית לתואר שני בכלכלה התנהגותית כאן באוניברסיטת רייכמן. ד"ר הוכמן עשה דוקטורט בפסיכולוגיה בטכניון והשתלם בלימודי פוסט דוקטורט במעבדתו של פרופסור דן אריאלי בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת דיוק. ד"ר הוכמן יסביר בתכנית למה במיוחד בימינו, כשעתיד שוק העבודה לא ברור צריך להשקיע בכלכלה התנהגותית, איך לתמרץ עובדים להיות יעילים יותר, לפעמים גם ללא תוספת תקציב עבור בונוסים ועל החשיבות ביצירת משמעות וסיפוק לעובדים.
קרדיט תמונות: AudioVersity
בשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על חברות עסקיות שרואות עצמן כחלק בלתי נפרד מהחברה הכללית ובעלות אחריות חברתית. זה מתבטא בשלל דרכים: העסקת בעלי מוגבלויות, הטבות שונות לעובדים (למשל חופשת לידה לאבות), תרומות כספיות למטרות שונות, שימוש במוצר שלהן כדי לעזור לכלל, דאגה לאיכות הסביבה ועוד. לתופעה הזאת יש שמות רבים: אחריות תאגידית, הוגנות, ESG או CSR.
בפרק הזה של אקדמיקס התארח פרופ' עלי בוקשפן חוקר ומרצה של דיני חוזים ודיני חברות בבית ספר הארי רדזינר למשפטים. פרופ' בוקשפן חוקר את תופעת האחריות החברתית בעולם העסקי. יחד, דיברנו על השינוי התפיסתי הזה בעולם העסקי ואיך הוא מתבטא.
קרדיט תמונות: AudioVersity
תוכן: באוגוסט של שנת 2019 , ארגון ה-Roundtable . בו חברים כמאתיים ממנכ"לי החברות הגדולות והמשפיעות ביותר בארצות הברית ניסח מחדש את עמדתו ביחס למטרת החברה העסקית. על פי ההצהרה, מטרת החברה העסקית אשר אינה מתמקדת יותר אך ורק בבעלי המניות, אלא ביצירת ערך לכלל בעלי העניין הקשורים בפעולותיה בהם לקוחות, עובדים וספקים.
איך המשפט הישראלי רואה את מטרת התאגידים ומה יש לעשות, האזינו להמשך השיחה שקיימתי עם פרופ' עלי בוקשפן, מרצה וחוקר של דיני חוזים ודיני חברות, חוקר של תופעת האחריות החברתית בעולם העסקי.
קרדיט תמונות: AudioVersity
כשעומרי אסנהיים, כתב מערכת התוכנית עובדה, שמע בעת איסוף ילדיו מהגן על התיק של שמעון קופר "האלמן הכפול" הוא התעניין אך מכיוון שהתיק בעניינו נסגר מחוסר אשמה הוא שם את הסיפור על המדף. בסופו של דבר לאחר שידור התחקיר שמעון קופר הורשע ברצח נשותיו. ומה לדעתכם יקרה בעניין זדורוב?
בתכנית הזאת התארח ד"ר אסף פורת מבית הספר הארי רדזינר למשפטים מרצה הקורס משפט וקולנוע לדבר על היחסים בין המשפט לקולנוע (ובכלל לבין המשפט והתרבות), הפער בין האמת המשפטית לאמת הקולנועית, איך ההליך המשפטי נראה על המסך הגדול והקטן, וכיצד יצירות טלוויזיוניות וקולנועיות יכולות להשפיע על מערכת הצדק.
קרדיט תמונות: AudioVersity
יש שצופים שעוד כמה שנים הבית (החכם) שלנו יוכל לראות שיש לנו ראיון עבודה ביומן ולהתגייס כדי שנרגיש טוב כשאנחנו יוצאים אליו, או יעזור לאנשים מבוגרים להרגיש שהם לא לבד גם כאשר אין בני אנוש נוספים בביתם. ד"ר הדס אראל, ראש תחום רובוטים חברתיים במעבדה לחדשנות במדיה כאן באוניברסיטת רייכמן, מסבירה שמחוות כאלו של מכשירים אלקטרוניים יוכלו לעזור לנו ליצור קשרים בינאישיים לאחריהם עם אנשים אחרים.
האזינו לחלק השלישי והאחרון של השיחה.
לשיחה עם ד"ר הדס אראל על רובוטים חברתיים – לחצו כאן
לשיחה עם ד"ר הדס אראל על הבעיות החברתיות בשימוש ברובוטים – לחצו כאן
יש לא מעט סרטי פנטזיה או מדע בדיוני שכוללים רובוטים שמשתלטים על העולם.
ד"ר הדס אראל, ראש תחום רובוטים חברתיים במעבדה לחדשנות של אוניברסיטת רייכמן, מרגיעה שהיום הזה לא כל כך קרוב אך מזהירה מבעיות חברתיות לא קטנות ששימוש ברובוטים מעוררות. האזינו לחלק השני של השיחה.
לשיחה עם ד"ר הדס אראל על רובוטים חברתיים – לחצו כאן
לשיחה עם ד"ר הדס אראל על היתרונות החברתיים בשימוש ברובוטיים – לחצו כאן
קרדיט תמונות: AudioVersity
זה כנראה לא יפתיע אף אחד ואחת אם אגיד לכם שעם הזמן רובוטים יקחו חלק יותר משמעותי בחיינו אבל אולי כן יפתיע אתכם להבין עד כמה רובוטים לוקחים חלק בחיים שלנו כבר היום.
כדי לדבר על הנושא הזה, בפרק הזה של אקדמיקס התארחה ד"ר הדס אראל ראש תחום רובוטים חברתיים במעבדה לחדשנות במדיה, כאן באוניברסיטת רייכמן. יחד שוחחנו על מה זה בכלל רובוט, שאלה שלא כל כך קל לענות עליה, על המעורבות של רובוטים בחיינו ועל הרגשות שהם מעוררים בנו.
לשיחה עם ד"ר הדס אראל על הבעיות החברתיות בשימוש ברובוטים – לחצו כאן
לשיחה עם ד"ר הדס אראל על היתרונות החברתיים בשימוש ברובוטים – לחצו כאן
ישראל נחשבת "הסטארט אפ ניישן". אבל האומה הזאת לא מקבלת את כל אזרחי המדינה בזרועות פתוחות. רבים מעובדי תעשייה הישראלית שירתו יחד בצבא ביחידת עלית או גדלו יחד בשכונה שלרוב נמצאת במעמד סוציואקונומי מסויים.
האזינו לחלק השני של השיחה עם המנהלת המקצועית של Power In Diversity ומרצת הקורס גיוון והכללה בארגונים כאן באוניברסיטת רייכמן, ד"ר גלית דשא.
לשיחה עם ד"ר גלית דשא על מגדר בעידן ה-me too- לחצו כאן
קרדיט תמונות: AudioVersity
יש כאלו שמתארים את ההשלכות של הציוץ של השחקנית אליסה מילאנו תחת ההאשטג "מי טו" כמהפכה.
בימים אלו כחלק מסמסטר הקיץ מועבר כאן באוניברסיטת רייכמן קורס בשם "מגדר בעידן ה-metoo#".
בפרק הזה של אקדמיקס ראיינתי את מרצת הקורס, ד"ר גלית דשא מבית ספר לאודר לממשל, לשעבר מנכ"לית שדולת הנשים ומומחית להטמעת תהליכי גיוון והכללה.
לשיחה עם ד"ר גלית דשא על גיוון והכלה באירגונים- לחצו כאן
קרדיט תמונות: AudioVersity
מי מנהל את מדינת ישראל? מי קובע את המדיניות של הממשלה? "מי הבוס"? – עובדי הציבור או נבחרי הציבור? על מי מוטלת האחריות במקרה של כישלון? האם חברי הכנסת באמת מחוייבים לציבור הבוחרים?
בפרק הזה של אקדמיקס התארח ד"ר מתן גוטמן מרצה הקורס שומרי הסף בבית הספר למשפטים לדבר על הנושאים האלו ואיך הם קשורים לשיטת המשטר הישראלית.
קרדיט תמונות: AudioVersity
חוק הגנת הפרטיות קובע ששימוש בשמו של אדם, בכינויו, בתמונתו או בקולו לשם עשיית רווח, ייחשב לפגיעה בפרטיות.
ניתן לחשוב שהזכות לפרסום היא נגזרת מהזכות לפרטיות או הצד השני של אותו המטבע. עם זאת, עו"ד דן חי, מומחה לדיני פרטיות, סייבר ודיגיטל ומרצה הקורס פרטיות בעידן הדיגיטל, מסביר שזה לא בדיוק כך. האזינו לחלק השלישי והאחרון בשיחה.
לשיחה עם עו"ד דן חי על פרטיות בעידן הדיגיטל – לחצו כאן
לשיחה עם עו"ד דן חי על הזכות להישכח – לחצו כאן
קרדיט תמונות: AudioVersity
היום יש ילדים שעם היוולדם הוריהם פותחים להם חשבון אינסטגרם, עיתונים ישנים כבר מזמן לא משמשים לעיטוף דגים או מאוכסנים באיזה ארון בבית אריאלה ובעצם כולם יכולים למצוא כל דבר שפורסם עלייך, לפעמים לפני מעל עשור, בלחיצת כפתור. אלו, הובילו את האיחוד האירופי ומדינות נוספות לעגן בחוקיהם את הזכות להישכח.
מה הזכות הזאת אומרת? איך מאזנים בינה לבין זכות הציבור לדעת? והאם קרוב היום שזאת תהיה גם זכות מוכרת במדינת ישראל? האזינו לחלק השני של השיחה עם עו"ד דן חי, מומחה לדיני פרטיות, סייבר ודיגיטל ומרצה הקורס פרטיות בעידן הדיגיטל לדבר על הנושאים האלו.
לשיחה עם עו"ד דן חי על פרטיות בעידן הדיגיטל – לחצו כאן
לשיחה עם עו"ד דן חי על הזכות לפרסום – לחצו כאן
קרדיט תמונות: AudioVersity
בשנתיים האחרונות עם פרוץ הקורונה שאלת הפרטיות החלה לתפוס חלק מרכזי בשיח הישראלי. מה גבולות הפגיעה הליגטימית? מה כוללת הזכות החוקתית הזאת? ופתאום לכלנו נהיה ברור שאנחנו לא רוצים שידעו עלינו הכל.
בפרק הזה התארח עו"ד דן חי, מומחה לדיני פרטיות, סייבר ודיגיטל ומרצה הקורס פרטיות בעידן הדיגיטל לדבר על הנושאים האלו.
לשיחה עם עו"ד דן חי על הזכות להישכח – לחצו כאן
לשיחה עם עו"ד דן חי על הזכות לפרסום – לחצו כאן
קרדיט תמונות: AudioVersity