בשנים האחרונות הדור הצעיר של ערביי ישראל חווה פלסטיניזציה. חלומות על השתלבות בחברה מהצד הישראלי נגמרו באירועי ״שומרי חומות״. ד״ר רונית מרזן תסקור את מצבם של הדור הצעיר של ערביי ישראל, התהליכים וההשפעות החלות בהם ולמה הם שונים מהדורות הקודמים
רוחות של שינוי מגיעות מכיוון חצי האי ערב. יורש העצר, מוחמד בן סאלמן – שואף לשנות את עתיד מדינתו ועתיד המזרח התיכון. אילן זליאת, דוקטורנט באוניברסיטת תל אביב יפרט על הרוחות החדשות במזרח התיכון.
אזור הבלקן ידוע כחבית אבק השריפה של אירופה, אזור רווי במלחמות וסכסוכים. גם לאחר פירוקה של יוגוסלביה בשנות ה90, המתיחות נשמרה. לאחרונה המתיחות בקוסובו עולה שלב – האם יש חשש לפריצה של מלחמה נוספת במזרח אירופה?
בפרק זה ד״ר ליאור בר יסקור את ההיסטוריה של יוגוסלביה והבלקן והצפי לעימותים נוספים בעתיד
לאחר מלחמת העולם השנייה, חולקה גרמניה לשני אזורי שליטה. המערבי בראשות ארה״ב,
בריטניה וצרפת והמזרחי בראשות ברית המועצות. כך נולדה חלוקת גרמניה שליוותה את המלחמה הקרה
בחצי השני של המאה ה20. אלדד בק – סופר ושליח ״ישראל היום״ לאירופה יספר את סיפורה של גמניה,
השפעת חלוקתה עד היום על הפוליטיקה הגרמנית וכמובן על ישראל.
500 אלף יהודים לחמו בשורות הצבא האדום כנגד האויב הנאצי. לכבוד יום הניצחון על הנאצים, ראיון עם יו״ר ברית הווטרנים הישראלית מר אברהם גרינזייד. אברהם יספר את סיפורו האישי במלחמה, השפעתה של המלחמה עליו ועל משפחתו והשלכותיה הכבדות.
בציבוריות הישראלית מלחמת העולם השנייה מתקשרת ישירות ובעיקר לשואה ולסיפורי הגבורה במרד גטו ורשה והפרטיזנים. אך היו גם סיפורי גבורה נוספים. כמיליון וחצי חיילים יהודים נלחמו כנגד הנאצים במלחמת העולם השנייה. בחזית המזרחית, שם המלחמה הייתה האכזרית והקשה במיוחד – שירתו 500 אלף יהודים בצבא האדום. סגן אלוף אסף אפרתי ממוזיאון היהודי הלוחם במלחמת העולם השנייה יספר את חלקם המכריע של יהודים בצבא האדום ותרומתם המערכת לניצחון.
לאחר פלישתה של גרמניה הנאצית לשטחי ברית המועצות במבצע ברברוסה, החלו רציחות שיטתיות של היהודים החיים בשטחי ברית המועצות. פרופסור דן מיכמן והגברת שולחני יספרו את סיפורם של מיליון וחצי יהודים שנרצחו בגאיות הריגה ורצח המוני של כפרים ועיירות שלמות בשטחי ברית המועצות.
ב23 בפברואר רוסיה פתחה במלחמה ופלשה לאוקראינה. למרות כל התחזיות הקודרות, כעבור שנה השלטון באוקראינה עדיין עומד ואוקראינה עומדת בגבורה כנגד הדב הרוסי. בפרק זה ד״ר שי הר צבי מהמכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ינתח את המלחמה כעבור שנה, על שלל המדינות המעורבות והתרחישים האפשריים.
בעשור האחרון סוריה נכנסה לסחרור בעקבות מלחמת האזרחים. ממדינה שפעם איימה על ישראל למדינה שלא מהווה איום יותר. האמנם?
אלוף משנה מירי אייזן תנתח את המצב אצל השכנה שלנו מצפון
הסכסוך הישראלי פלסטיני נמצא במבוי סתום בשנים האחרונות, כאשר שני הצדדים רחוקים מאוד אחד מהשני. בפרק זה אלוף משנה במיל׳ גרישה יעקוקוביץ, מי שחי את הסכסוך כאיש צבא וכאיש עסקים – יסביר את הדינמיקות המתרחשות בשטח ולאן אנחנו הולכים.
היום לפני 105 שנים, התרחשה ברוסיה ״מהפכת אוקטובר״ שסימלה את סוף שלטונו של הצאר והקמתה של המדינה הקומוניסטית הראשונה – ברית המועצות. בפרק זה פרופסור יונתן דקל – חן, מהאוניברסיטה העברית, יסקור את ברית המועצות על שלל תחומיה: המנהיגים, ההחלטות החשובות והשפעתה של ברית המועצות על העולם.
Сегодня, 105 лет назад, в Российской империи произошла «Октябрьская революция», котороя ознаменовала собой конец царской эпохи и создание первого коммунистического государства – Союза Советских Социалистических Республик (СССР).
В этой серии мы поговорим о предводителях, решениях и влиянии СССР на мир.
בשבוע שעבר, לראשונה עקפה האוכלוסיה הקתולית בצפון אירלנד את האוכלסיה הפרוטסטנטית. שינוי דמוגרפי זה יכול להצית מחדש את הסכסוך האירי, סכסוך שבדומה לסכסוך הישראלי פלסטיני מערב טריטוריה, דת ומאבק דמוגרפי. בפרק זה ד״ר אורי קציר יסקור את תולדות הסכסוך האירי והשוואתו לסכסוך שלנו.
במזרח התיכון והעולם הערבי, המנהגים והתרבות מספרים דברים שהשפה לא מספרת. במשטרים בהם אין חופש דיבור, ישנה הדרך לדבר. כאן נכנסת האמנות בכלל והקריקטורה בפרט. מוזמנים להצטרף לפרק על קריקטורות בעולם בערבי עם הגברת עידית בר.
תחת שלטונו של ארדואן יחסי ישראל טורקיה ידעו עליו ומורדות. בפרק זה ד״ר אסא אופיר יסקור את ההסיטוריה של טורקיה כיורשת של האימפריה העות׳מאנית, הפיכתה למדינה משפיעה באזור ואיך הפכה ממדינה הדוגלת בחילוניות למדינה אסלאמית.
חיסולו של מנהיג אל – קעידה בשבוע שעבר על ידי ארצות הברית סגר חשבון ארוך שנים עם ארגון הטרור שפעם היה הגדול והמפחיד בעולם. בפרק זה פרופסור אסף מוגדם, דיקן בית הספר לממשל באוניברסיטת רייכמן, יספר על המלחמה בטרור, סוגיו השונים של הטרור וההבדל המשמעותי בין ארגוני הטרור שאנו מכירים
עד כמה אנחנו באמת מכירים את השכנים שלנו? בסדרת הפרקים ״המאה הפלסטינית״
ד״ר מיכאל מילשטיין יסקור את ההתפתחויות והדמויות המשפיעות בחברה הפלסטינית מתחילת המאה ה – 20 ועד היום.
בפרק השלשי, הסכם אוסלו והשפעתו. במהלך שנות ה – 90 הייתה תקווה לסיום הסכסוך, אז תקווה זו התנפצה לרסיסים לאחר כישלון השיחות ופרוץ האינתיפאדה השנייה. האם אי פעם נצליח להגיע לשלום? מהן ההשלכות לנתק ארוך השנים בינינו לבין הפלסטינים?