האזינו לאורי טולידאנו מראיין את מירב סגל על הנשיא הראשון של מדינת ישראל, הוגה חזון הסטארט אפ הישראלי ומי שרשם 220 פטנטים לשמו (ביניהם האציטון) – חיים וייצמן.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את מירב סגל על הנשיא הראשון של מדינת ישראל, הוגה חזון הסטארט אפ הישראלי ומי שרשם 220 פטנטים לשמו (ביניהם האציטון) – חיים וייצמן.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
קרב ניצנים חקוק בזיכרון הקולקטיבי הישראלי כטרגדיה, קיבוץ שנפל. 33 נופלים ביניהם 3 נשים ו 106 לוחמים שנפלו בשבי.
למחרת הקרב וללא כל מידע עליו, פירסם אבא קובנר דף קרבי שגינה את נפילת הקיבוץ וזילזל בהקרבתם של הלוחמים: "כישלון…לצאת לשבי הפולש חרפה ומוות".
לאחר שנים, הוקמה ועדת חקירה שטיהרה את שמם, היה סבב סליחות והתפרסם סיפור הגבורה של מירה בן ארי שלמרות שירתה בקצין מצרי מטווח אפס זכתה לכבוד על אומץ ליבה אפילו בתקשורת המצרית.
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את אלימור פריד, מנהלת בית ספר שדה שקמים באתר ניצנים הישנה על גבורת הקרב, מבצע תינוק, הערמומיות של מעפילי שבתאי לוז'ינסקי והארמון היפה שעומד שם עד היום
ב 28 בפברואר, 1946 יצאו שני חברי ביריה לפעולת ריגול על כפר ערבי באיזור. הם נתגלו ונפתחה לכיוונם אש חזקה. הם חזרו לכיוון המצודה ללא פגע אך הבריטים הגיעו למחרת להבין מה קרה. הם מצאו מצבורי נשק שהיו ליד המצודה, שלחו את כל חבריה לכלא עכו והשתלטו על המצודה. פעם ראשונה בהיסטוריה של הישוב היהודי שהבריטים מפנים ישוב. תקדים מסוכן מאוד שהנהגה בארץ לא הייתה מוכנה לקבל.
התשובה הגיעה שבועיים לאחר מכן, כאשר 3,000 חברי היישוב בארץ (כמעט 1% מסך האוכלוסיה) עלו על ההר לכיוון בירייה במטרה להקים את הישוב מחדש.
לאחר סבב משחקי חתול ועכבר, הם הצליחו והקימו את ביריה – אך לאחר ההצלחה היה צורך ליישב את הקיבוץ. מי שבסופו של דבר נדרשו למשימה, הייתה חבורה של 20 צעירים מבני עקיבא שהיו בני פחות מ 18.
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את משה לרר, בן לשני הורים חברי בירייה, חבר עמותה להנחלת מורשת בירייה ועוסק בגיאונולוגיה.
הקמת קיבוץ היא מטלה קשה מאוד. במהלך שנות ה30 וה40 קבוצות רבות ניסו להקים קיבוצים והתפרקו מסיבות שונות. "הקיבוץ הדתי" נדרשו למשימה קשה יותר: הקמת קיבוץ תוך קיום מצוות ותוך מציאת ההלכות המתאימות לכך, יהדות פרגמטית.
מי הם חברי ה"קיבוץ הדתי"?
איך שתי המילים האלה מתחברות לכדי תפיסת עולם?
ואיזה תפקיד משמעותי הם לקחו על עצמם במלחמת העצמאות?
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את ד"ר נחום ברוכי, ההיסטוריון של הקיבוץ הדתי.
במהלך הפרקים שלנו אנחנו שומעים על עולים שהגיעו לישראל להקים מדינה, על כך שעברו במרכזי ההכשרות, בגרעיני העבודה עד שקיבלו את הקרעקעות שלהם מקק"ל וזכו להקים קיבוצים בישראל.
אבל מי הם אותם האנשים? בפרק הזה אנחנו זוכים לראיין את אחד האנשים האלה, אליעזר לב ציון. הוא הגיע ארצה כחלק מחבורת טללים שהייתה מורכבת ממחתרת מק"י הצרפתית שלחמה בנאצים.
הוא יספר לנו מנקודת המבט המיוחדת שלו על הקמת נווה אילן. היום, נווה אילן נראית לנו כמו מרכז הארץ אבל באותו הזמן היא הייתה קיבוץ ספר "מעבר להרי החושך",אך כבר ב 46' בן גוריון הבין את החשיבות של הגבעה המבודדת הזו בהגנה על הדרך לירושליים. נראיין גם את עוזי פירו, מנהל האתר נווה אילן ההיסטורית שיספר לנו על החשיבות הצבאית של המקום.
חוזה המדינה נפטר מהתקף לב כשהוא היה רק בן 44 ועדיין, על העיתונאי המאוד מכובד הזה נכתבו 50 ביוגרפיות שמציגות אותו בדרכים שונות. איזה אירוע קרה בצעירותו שגרם לו להגות ולהוביל את חזון המדינה היהודית, חזון שהיה אז, תלוש לחלוטין מהמציאות. האזינו לאורי טולידאנו מראיין את שלומית סאטלר וסיגלית בצלאלי.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
אי אפשר לדבר על הניצחון הישראלי במלחמת העצמאות מבלי לדבר על המפעל שסיפק 2.5 מיליון כדורים ללוחמים וללוחמות במהלך הקרבות. כדי לארגן אופרציה שכזו בזמן שהבריטים מאיימים בעונש מוות על נשיאת נשק נדרשת יצירתיות יוצאת מגדר הרגיל. החומר לייצור התרמילים נלקח מקופסאות שפתונים, המכונות הגיעו ממפעל פולני שפשט את הרגל וחיכו כמה שנים במחסן בלבנון. העובדים היו נדרשים לשקר לבני משפחותיהם, להתחמק מפגישות עימם ולהסוות את הדרך שלהם אל המכון. הירידה הסודית למפעל מאתגרת יותר גם מחדר הבריחה הקשה ביותר. האזינו לאורי טולידאנו מראיין את רני אורן, מנהל מוזיאון מכון איילון.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
ליד שמורת החולה, גבוה מעל הנוף. עומדת לה בגאווה מצודת בטון ענקית. מצודת כ"ח. חודש לפני עזיבת הבריטים את הארץ, הם השאירו אותה לתושבי המקום הערבים. מכיוון שמצודת הטגרט שולטת על כל האיזור הוחלט במטה ההגנה לתקוף אותה עוד באותו הלילה.
התקיפה נכשלה ותקיפה נוספת נכשלה גם כן. במהלך אותן תקיפות הפגינו החיילים אומץ יוצא דופן ונדחקו למצבי קיצון טראגיים ולבחירות בלתי אפשריות. סיפורי הקרבות הללו הפכו לשירים ("דודו", "שיר הרעות") ולקחים אותם צה"ל מיישם עד היום.
במהלך הפרק נשמע כמה מהסיפורים האלו, שניים טראגים ואחד של הישרדות כנגד כל הסיכויים. האזינו לאורי טולידאנו מראיין את קרן קהת מנהלת מוזיאון הרעות.
בין עמק הירדן לעמק בית שאן יושבת קבוצת גשר ואתר המורשת נהריים בגשר. באותו מקום, נמצאים שלושה גשרים מרשימים, שניים מהם מפוצצים. גשר רומי משוחזר, גשר רכבת טורקי וגשר בריטי. במבט אחד על שלושת הגשרים אפשר לראות הרבה מההיסטוריה של הארץ. באותו מקום ממש ניתנה פקודת מלחמה 001. בגשר פגשו לראשונה מגיני הקיבוץ בצבאות ערב הסדירים. הצבא הירדני תקף שם עוד לפני ה' באייר תש"ח והצבא העיראקי תקף לאחר מכן. במיעוט מספרי עצום ועל ידי החזקה במבנה המשטרה הבריטית באיזור. הצבאות לא הצליחו לעבור את המגינים וגשר לא נכנעה. לצד זיכרונות המלחמה, בסמוך לגשר נמצא הישוב תל אור, הישוב היהודי היחיד שהתקיים מעבר לגדה המזרחית של הירדן. שם הייתה תחנת חשמל הידרואלקטרית וחזון האחדות של "האיש מנהריים". האזינו לאורי טולידאנו מראיין את נורית בגרון, מנהל האתר "נהריים בגשר".
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
ב1953 ראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון עושה דבר מאוד משונה. בדרכו לטקס חניכה של כביש חדש המחבר בין מצפה רמון לאילת הוא מבחין במספר צריפים באמצע המדבר שהוא לא זכר שראה קודם לכן. הוא מבקש מהנהג שלו שיעצור ומתחיל לדבר עם המתיישבים החדשים. מדובר בקבוצה צעירה ועצמאית שלא משתייכת לשום ארגון או מפלגה. הוא מחליט בליבו שהוא מצטרף אליהם. תוך חצי שנה הוא מתפטר מתפקידו כראש ממשלה ו"עולה דרומה". בנגב ייבחן עם ישראל אמר בן גוריון, למה לדעתו ה"עליה לנגב" חשובה כל כך? מה תפקידו של הנגב בהתפתחותו של עם ישראל? ומה אפשר ללמוד על האיש מביקור בבייתו בעשר השנים האחרונות לחייו.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
איזה אופי צריך כדי לשרוד 29 שנים באופוזיציה ולאחר מכן לזכות בבחירות? למה לקח לבגין כל כך הרבה זמן להגיע משערי הכנסת לכנסת ואיך בן אדם שלאורך כל הדרך הפוליטית שלו דבק ב"שתי גדול לירדן" בסופו של דבר חותם על הסכם שלום עם מצרים?
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את הרצי מקוב, מנהל המרכז למורשת מנחם בגין על חשיבה בגיניסטית ואיך היא התפתחה.
בשביל מי שלא גר בירושלים וחווה את העיר שעדיין מחולקת באיזשהו מקום, המחשבה שהעיר העתיקה הייתה תחת כיבוש ירדני בין 48 ל67 היא מחשבה מאוד לא יומיומית ולא כל כך נתפסת.
עוד מחשבה כזו היא העובדה שאזרחים ומגינים נלקחו בשבי הירדני למשך תשעה חודשים. האזינו לאורי טולידאנו מראיין את אורה פיקל צברי, האוצרת הראשית של המוזיאון
פרק נוסף על הפלמ"ח. סיפורה של המחלקה הערבית ששלחה סוכנים לביצוע פעולות חבלה במדינות ערב לפני הקמת המדינה, אחד מהסיפורים יוצאי הדופן הוא סיפורו של גמליאל כהן שגר 17 שנה בדמשק כמרגל, הביא שלוש ילדות שלא את הזהות האמיתית של הוריהם. וגם, המחלקה הגרמנית, אותה מחלקה שהייתה אמונה על לעשות לנאצים חיים קשים במידה והם יפלשו לארץ. בסופו של דבר הנאצים כמובן לא פלשו, אבל חלק מחברי המחלקה הספיקו לנקום בנאצים במסגרת "הנוקמים". כמו הפרק השני על הפלמ"ח גם זה פרק מוזיקלי. מוזמנים להאזין לאורי טולידאנו מראיין את ישע ולאה'לה עקרון.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
די חריג איך שקבוצה לא גדולה של אנשים מוציאה מתוכה אינספור מפקדים בכירים, אנשי תרבות וראש ממשלה אחד. הפלמ"ח הייתה תנועה יוצאת דופן. צבא שמממן את עצמו. חלק מהזמן היו עובדים בחקלאות וחלק מהזמן היו מתאמנים בלחימה. בערב, היו יושבים במעגל. מדברים, מתווכחים ושרים. מוזמנים להאזין לפרק הכי מוזיקלי שלנו עד כה באבני דרך. האזינו לאורי טולידאנו מראיין את שירי ארליך וזאב לכיש.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
ב21 למאי 1948 תקפו לראשונה המצרים את נגבה. הפצצת מטוסים מצרים הרגה את יצחק (יואב) דובנו,מפקד נגבה ועוד ארבעה לוחמים. מבחינת 166 לוחמים שהתמודדו מול 1,000 לוחמים מצרים הכל היה נראה אבוד. אך ההוראה מלמעלה הייתה "עד הכדור האחרון" ונגבה לא נכנעה. על הגאונות שמאחורי ישובי חומה ומגדל, הטמנת 2,200 מוקשים שהצילו את הקיבוץ, מפקד חדש שנכנס לנעליים הגדולות של דובנו ומבצע יואב שנקרא על שם יעקב דובנו והיה זה שגירש את המצרים מהדרום. וגם טנק שעדיין נמצא בקיבוץ אך בכלל אינו קשור לקרבות שהיו שם. האזינו לאורי טולידאנו מראיין את מאיר מינדל.
לתשומת ליבכם הפרק מכיל תיאורים גרפים והוא אינו מומלץ לילדים
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את רונה אניב על חייו הפרטיים של בן גוריון. איך הכשיר את עצמו להיות אחד המצביאים החשובים ביותר בהיסטוריה של ישראל מבלי שהשתתף מעולם בקרב, האם בנוסף להקרבה למען המדינה הצליח לתפקד גם כאיש משפחה? ומה ניתן ללמוד מאוסף הספרים שלו שמונה כ 22 אלף ספרים?
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את לוחם האצ"ל יוסקה נחמיאס ומנהל מוזיאון האצ"ל שלמה דרור על ימי המערב הפרוע של מדינת ישראל, שוד רכבות, פיצוץ מסילות רכבת וגשרים, פלישה לכלא המאובטח ביותר במזה"ת, כלא עכו וכל זאת תוך מתיחות מול ההגנה שהתבטאה בתקופות ה"סזון" תקופות בהן ההגנה היה מסגיר את לוחמי האצ"ל והלח"י והגיעה לשיאה עם הטבעת האלטלנה.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את לוחם האצ"ל יוסקה נחמיאס ומנהל מוזיאון האצ"ל שלמה דרור על ימי המערב הפרוע של מדינת ישראל, פרק בונוס על האצ"ל – עדותו של יוסקה על בריחתו מהכלא המאובטח ביותר במזה"ת של אותה תקופה, כלא עכו וחטיפתם של שני סרג'נטים בריטיים בנסיון לשחרר את הלוחמים שנלכדו בנסיון הבריחה.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים
האזינו לאורי טולידאנו מראיין את עופר אבידוב על הבור לאיסוף שתן בחצר הבית שלו, על הפעילות החשאית סביב הכנסת והוצאת נשק מן הבור וגם נסיון ההשתלטות על הסליק על ידי גורמים קומוניסטיים לאחר המלחמה.
קרדיט תמונות: המועצה לשימור אתרים