קרה לכם שחשבתם למה טרוריסטים מבצעים פיגועים? איך זה הגיוני שיש מחבלים מתאבדים? מה הופך "סתם" רוצח ל"טרוריסט"? ומה זה בכלל טרור?
"הטרוריסט" הינו פודקאסט מבית המכון למדיניות נגד טרור (ICT) שעוסק בעולם הביטחון והטרור מנקודות מבט ותחומים שונים. בפודקאסט נארח מומחים בתחומם בעלי זיקה לעולם הטרור כמו: פסיכולוגיה, משפטים, כלכלה, מודיעין, סייבר ועוד.
בפרק החדש דיברנו עם ד"ר מאיר ג'בדנפר, מומחה לאיראן מאוניברסיטת רייכמן, על התקרבות היחסים בין רוסיה לאיראן, על האינטרסים של שתי המדינות ואיך הכל משפיע על הסכם הגרעין?
דיברנו גם על המשמעות של המונדיאל ולמה בעצם נבחרת איראן לא מייצגת את המשטר, והופתענו לגלות שהעם האיראני אוהב את ישראל – למה? התשובה נמצאת בפרק.
בשידור מיוחד מכנס הרצליה שנערך באונ' רייכמן, טל כהן שוחח בין השאר עם ראש המל"ל צחי הנגבי, ח"כ אביגדור ליברמן, רב אלוף במיל' משה (בוגי) יעלון ויו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד.
בפרק זה של "הטרוריסט" נארח את ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר וראש דסק במכון למדיניות נגד טרור (ICT). ביחד איתו נכיר לעומק את השחקן החדש בסכסוך הישראלי-ערבי, החות'ים בתימן. יחד עם מיכאל נחזור אחורה בזמן לימי היותם שבט ולראשית דרכם כתנועה חברתית שהיוותה בית למיעוט השיעי-זיידי במדינה. לאחר מכן, נבין כיצד ומדוע הם תפסו את השליטה בחלקים נרחבים ברפובליקה התימנית ונסקור את יכולותיהם הצבאיות, איך הם השיגו אותן ולמה בעצם הם תוקפים את ישראל.
בפרק זה של "הטרוריסט" נארח את מר שלמה מופז, מנהל מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית. ביחד איתו נצלול פנימה אל הזירה הלבנונית המבעבעת וננסה להבין יותר לעומק: מה מניע את חזבאללה? כיצד תראה מלחמה בקנה מידה גדול יותר בגזרה הצפונית? כיצד הפוליטיקה הפנים-לבנונית משפיעה על דרך הפעולה של ארגון הטרור? האם נפגעו יכולותיו מאז ה-7/10 וכיצד נשמרות משוואות התגובה ההדדיות מתחילת המלחמה?
שלום בן חנן, המכונה ״שאוכת״, ידבר איתנו בפרק זה על המתרחש ביהודה ושומרון.
שלום מאנשי המפתח הבכירים בשב״כ לשעבר. הוא התחיל כרכז שטח, סיים כראש אגף הדרכה והיום לאחר 27 שנות שירות, הוא עמית מחקר במכון למדיניות נגד טרור (ICT) ופרשן ביטחוני.
יחד עם בן חנן נדבר על העבר, ההווה והעתיד הצפון לנו מגזרה זו.
כמו כן, ננתח את המתרחש בחברה הפלסטינית והרשות השולטת בה. מה המשמעויות של מצבה הכלכלי של הרשות, והאם בכלל מדובר בארגון שאפשר לנהל איתו משא ומתן?
בהמשך ננסה להבין לעומק את המניעים להתססה את המצב הנוכחי בגזרה, איך והאם אפשר למגר ולהפסיק את כדור השלג הבלתי פוסק של פיגועי ׳הזאבים הבודדים׳.
יחד עם שלום נענה בפרק זו על שאלות ותהיות שרוב הציבור שואל על רקע ימים אלו; כגון- איך המלחמה השפיעה על יהודה ושומרון? מהו כוחו והשפעתו של הרמצ׳אן בימים אלה והאם אנו צריכים לחשוש מ-7 באוקטובר בגזרת איוש?
בפרק זה של הפודקאסט אנחנו מארחים את גב' לורנה אטיאס-לבובסקי, סגנית מנהל מחקר במכון למדיניות נגד טרור (ICT).
יחד איתה נעמיק ברשת הסבוכה של המימון מאחורי ארגון חמאס.
אנו נבחן את מקורות המימון השונים שמאפשרים לחמאס לקיים ולקדם את פעולותיו. מתומכים מדינתיים ועד תורמים פרטיים, נחשוף את המנגנונים שמניעים את פעילות חמאס ונבחן את ההשלכות של תמיכה כספית זו על היציבות האזורית והביטחון העולמי.
הצטרפו אלינו בזמן שאנו מפרקים את רשתות המימון המורכבות העומדות בבסיסה של אחת הקבוצות המילטנטיות הידועות לשמצה בעולם.
"בפרק החדש של "הטרוריסט" דיברנו עם אל"מ (במיל') מירי איזין, שמכהנת כמנכ"לית המכון למדיניות נגד טרור (ICT) באוניברסיטת רייכמן ובעברה שירתה למעלה מ-20 שנה באגף המודיעין.
יחד עם מירי צללנו לעומק המערכה הרב-זירתית שנקלענו אליה החל מה-7.10, וניסינו להבין – מה מייחד אותה לעומת מלחמות שקיימנו בעבר בכמה חזיתות? איזה יכולות עדיין נמצאות בידי חמאס, ולמה מירי טוענת שאנחנו כבר במלחמה של ממש עם חזבאללה? מה החות'ים רוצים מאיתנו? וראינו שכל הדרכים מובילות לאיראן – מה היא מרוויחה, ומה היא דווקא מפסידה?
זה פרק חדש ומיוחד מאוד של פודקאסט "הטרוריסט", שבו אנחנו נפרדים מדן גנור שייסד את הפודקאסט והגיש אותו מיום הקמתו, וגם זוכים להכיר את המחליף שלו – דולב יונה.
בפרק החדש דיברנו עם מארק, שאנחנו רק יכולים לספר לכם שהוא היה לוחם ומפקד בעולם המבצעים.
יחד עם מארק קיבלנו הצצה לעולם של הלוחמים שמשתתפים במבצעים המורכבים והרגישים ביותר, ניסינו להבין איזה תכונות צריך לוחם כזה? איך מנהלים "חיים כפולים"? ומה הקשר בין מבצעים מיוחדים לספורט תחרותי?
אורית אדטו, האישה הראשונה שכיהנה בתור נציבת בתי הסוהר, מספרת בפרק על עולם האסירים הביטחוניים, על התנאים בבתי הכלא ועל הדילמות מוסריות של הסוהרים.
מה משלחות מכל העולם חושבות על התנאים של האסירים? האם הם עדיין מקבלים לימודים אקדמיים? איך הם מבריחים מוצרים לכלא? ומה הסיפור מאחורי ״הפיתות של בן גביר?״
כל זה ועוד תגלו בפרק.
בפרק החדש של "הטרוריסט" דיברנו עם ד"ר דפנה ריצ'מונד ברק, ראשת התוכנית הבינלאומית לממשל באוניברסיטת רייכמן ועמיתת מחקר במכון למדיניות נגד טרור.
ניסינו להבין מה זה המשפט הבינלאומי? האם ארגוני טרור כפופים לנורמות הבינלאומיות? מה הבעיה עם השופטים הבינלאומיים שעוסקים במצב בישראל? והאם באמת יש סנטימנט אנטי-ישראלי בבית הדין הבינלאומי?
בפרק שיתוף פעולה מיוחד בין ״הטרוריסט״ לפודקאסט ״Talking Lauder”, ניסינו להבין עד כמה דרמטי גל הטרור הנוכחי? מה צפוי לציבור הישראלי במלחמה הבאה מצפון? ומה יקרה באזור ביום שאיראן תודיע על נשק גרעיני? כל התשובות בפרק המיוחד בו אירחנו את פרופ׳ בועז גנור, ראש המכון למדיניות נגד טרור ולעתיד נשיא אוניברסיטת רייכמן.
שאלתם את עצמכם בעבר, מה התרחש מאחורי הקלעים בעסקת שליט? מהם האתגרים שישראל ניצבת מולם במשא ומתן מול ארגוני טרור לטובת שחרור הנעדרים? ומה היה כשל הדמיון בפרשת הנווט הנעדר רון ארד? על כל אלה ועוד דיברנו עם עו"ד אבי כאלו, סגן אלוף במילואים, מומחה משפטי ללוחמה בטרור ולניהול משא ומתן וניהול משברים, שימש בעבר כראש מחלקת שבויים ונעדרים בצה"ל וכיום עמית במכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן.
את הפרק החדש הקדשנו ליום האישה שחל החודש, ובו דיברנו עם אל"מ במיל' מירי איזין וד"ר שגית יהושע, שתי נשים בעלות קריירה ביטחונית ענפה ומרתקת שגם משמשות כעמיתות של המכון למדיניות נגד טרור.
דיברנו על החוויות שלהן כנשים בעולם שנחשב יחסית "גברי", על השינויים שהתרחשו מאז שהן החלו את דרכן להיום וגם על אלה שעוד צריכים להתרחש, ושאלנו – איך יכול להיות שמעולם לא הייתה בישראל שרת ביטחון?
בפרק החדש דיברנו עם סא"ל (מיל') ד"ר ענת ברקו, ח"כ לשעבר מהליכוד וקרימינולוגית המתמחה במעורבות של נשים בטרור.
ניסינו להבין למה נשים הן הנשק האולטימטיבי בטרור? למה למרות זאת יש כל כך מעט נשים טרוריסטיות, ומה היחס לנשים שבכל זאת בחרו בדרך הטרור?
בבוקר ה-3 בינואר 2020 התעוררנו לידיעה על חיסול קאסם סולימאני – מפקד כוח קדס האיראני, אחד האויבים הגדולים של מדינת ישראל.
אז מי הוא באמת היה, ומה הביא לחיסולו? איך השפיע על כוח קדס ועל הפוליטיקה האיראנית? מה הוא עשה שכמעט גרם לשר החוץ להתפטר? והאם העם האיראני ראה בו גיבור לאומי, או דווקא אויב?
על כל אלה ועוד, דיברנו עם ד"ר רז צימט, מומחה לענייני איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי ובמרכז אליאנס ללימודים איראניים.
רגע לפני גמר המונדיאל, אירחנו את רועי קייס, ראש תחום ערבים ושליח כאן 11 לקטאר.
אז איזה יחס ישראלים מקבלים במונדיאל, ומאיפה הוא נובע? האם החרם הערבי על ישראל עדיין משרת את הסוגייה הפלסטינית? והאם יש בכלל מחנה קטארי שכן רוצה להדבר עם ישראל? האזינו לפרק כדי לגלות
אנחנו נמצאים בתקופה אינטנסיבית עם התפתחויות ייחודיות בכל הזירות – רצף פיגועים בזירה הפלסטינית שמעליו מרחפות תוצאת הבחירות בישראל, הסכם הגז עם לבנון שנחתם ממש לאחרונה, ואיראן שוב עולה לכותרות בעולם. אז מה כל זה אומר מבחינתנו?
אירחנו את פרופ' בועז גנור, ראש המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן, לפרק ראשון בסדרת "מדברים ביטחון" – בה נתעדכן וננסה להבין את המציאות הביטחונית העכשווית.
מה האידיאולוגיה של תנועת החמאס? מה מערכת היחסים בין הזרוע המדינית לזרוע הצבאית שלה? ועד כמה האוכלוסייה ברצועת עזה באמת תומכת בחמאס?
כדי לענות על השאלות האלה אירחנו את אל״מ במיל׳ אבי אליהו, לשעבר קצין המודיעין של פיקוד בדרום בתקופת מבצע ״צוק איתן״.
להתמודדות טובה עם טרור חייבים מודיעין איכותי, ומכאן הקשר ההדוק בין השניים. הפעם אירחנו את תא״ל (במיל׳) יוסי קופרוסר, רח"ט מחקר בזמן האינתיפאדה השנייה, וכיום ראש המכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין. דיברנו על האתגרים הייחודיים שמציב הטרור לגופי המודיעין, איך החליטו לצאת למבצע "חומת מגן"? ולמה הוא ביצע באופן אישי "מרדף חם" לתוך שטחי A?